Чи шкідливі насіння?

Чи шкідливі насіння?

Незважаючи на свої невеликі розміри, насіння соняшнику володіють напрочуд великим списком корисних властивостей для організму. Користь насіння соняшнику відома здавна. Протягом століть насіння соняшнику вживалися як рослинна лікарський засіб, що зміцнює здоров’я, завдяки вмісту вітамінів, мінералів та інших поживних речовин.

Зменшення ризику розвитку раку і серцево-судинних захворювань стоять на першому місці за важливістю їх численних сприятливих властивостей. Жінки можуть отримати користь з насіння, клацаючи їх у період менопаузи. Ви також можете отримати рекомендовану добову дозу магнію, селену і вітаміну E з половини склянки насіння соняшнику.

Насінням можна насолоджуватися сирими або смаженими як окремо, так і додавати ядра соняшнику в салати або в сухі сніданки. Насіння соняшнику багате джерело вітаміну E, сильного антиоксиданту, що грає важливу роль у здоров’ї слизової оболонки і шкіри, захищаючи клітини від пошкоджень, викликаних вільними радикалами. У 30 грамах очищених ядер соняшнику міститься 11 міліграм вітаміну E, це 110 відсотків від рекомендованої добової норми. Насіння соняшнику також містять поліфенольні сполуки хлорогенової кислоти, хінную і кавову кислоти, які мають антиокислювальні властивості. Аргінін незамінна амінокислота, удосталь міститься в насінні соняшнику.

Аргінін грає важливу роль у підтримці здоров’я серцево-судинної системи за рахунок зміцнення кровоносних судин і артерій. Вітамін B1, що міститься в насінні соняшнику, допомагає знизити ризик розвитку тромбозу вен або артерій та ішемічної хвороби серця, шляхом придушення виробництва гомоцистеїну, серосодержащей амінокислоти. Незамінні жирні кислоти, або хороші жири, виявлені в ядрах соняшнику, також відіграють роль у забезпеченні оптимального сердечнососудистого здоров’я. Насіння соняшнику містять фітостероли, природні хімічні сполуки з хімічною структурою схожою холестерину.

Фітостероли допомагають зменшити всмоктування холестерину і, таким чином, допомагають знизити його рівень. Незамінні жирні кислоти в насінні соняшнику також містять високий рівень ЛПВЩ (ліпопротеїни високої щільності), так званий хороший холестерин, який сприяє боротьбі з ЛПНЩ (ліпопротеїни низької щільності), поганим холестерином. Ніацин, вітамін B, що міститься в насінні соняшнику, також відіграє роль у зниженні рівня поганого холестерину. Цінні мінерали кальцій, залізо, марганець, цинк, магній і селен, що містяться в насінні соняшнику, допомагають оптимізувати мінералізацію кісткової тканини, виробництво червоних кров’яних тілець (еритроцитів), гормонів та ферментів синтезу, а також надає інший позитивний ефект на організм.

Наприклад, селен забезпечує захист організму від багатьох хвороб, у тому числі і раку. Магній може знизити високий кров’яний тиск, зменшити симптоми астми і допомогти в і. Жінки можуть виявити, що насіння соняшнику допомагають полегшити частоту припливів в період менопаузи. При занадто великому споживанні насіння соняшнику можуть бути шкідливі для здоров’я. Непомірне поїдання насіння соняшнику може призвести до великого споживання калорій. 1/2 склянки насіння містить 375 калорій.

Солоні насіння соняшнику містять велику кількість натрію, який може привести до високого кров’яного тиску і навіть хвороби серця. Також можливо, хоча малоймовірно, надмірне споживання вітаміну B6 в зв’язку з непомірним поглинанням насіння соняшника. Передозування вітаміном B6 зазвичай складається з поколювань в руках і ногах і відсутності м’язової координації. Клацання великої кількості насіння соняшнику може призвести до пошкодження зубів з часом.

Уникайте поїдання пересмажених насіння, так жарка вбиває велику частину корисних речовин. Таким чином, помірне вживання насіння соняшнику принесе користь вашому здоров’ю.

Чи шкідливі насіння?

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!