Як приготувати холодний борщ?

Як приготувати холодний борщ?

Напевно погодитеся, що борщ це не просто традиційне блюдо української кухні: це справжня філософія. Борщ не набридає.

Його готують і їдять у будь-який час року. Взимку це блюдо зігріває своїм теплом (його подають з гострим червоним перцем і часником або цибулею). Зварений навесні борщ дарує аромат перших овочів і зелені. Літній борщ це ковток освіжаючою прохолоди (в цей час року, як правило, готують холодний борщ). Осінній борщ неймовірно смачний: він увібрав аромати стиглих овочів і тепло осіннього ласкавого сонця.

Ця страва викликає захват і піднімає настрій. А знайте ви, як це блюдо дійшло до нашого часу?

Давайте зробимо невеликий екскурс у минуле. Історія виникнення традиційного українського борщу Виявляється, блюдо Борщ прийшло до нас із Стародавнього Риму. Саме в цій світовій державі для борщу спеціально висаджували багато буряків.

Звичайно, в збережених донині документах не згадується слово борщ. З Стародавнього Риму це страва перекочувало в інші країни, зайнявши почесне місце в списку національних страв багатьох народів світу. Існує версія, що на Україні борщ став національним блюдом під час війни з турками. Азовська фортеця була оточена військом турецького хана, через що козаки, що знаходяться в облозі, протягом декількох днів залишалися голодними. Всі думки були лише тільки про їжу, а тому після звільнення вони в казані приготували страву з усього того, що росло в окрузі.

Так і з’явився український борщ. Що ж до сучасної назви, то думка істориків з цього приводу розділилася. Деякі з них стверджують, що назва походить від східнослов’янського слова б’рщ’, яким назвали буряк.

Інші історики вважають, що раніше в борщ додавали особливий інгредієнт борщівник: саме він дав назву сучасному страви. Холодний борщ різновид українського борщу, до складу якого входить чимало інгредієнтів, але обов’язково має бути присутня капуста і буряк;. Справжні умільці приготування традиційного українського борщу вважають, що готувати його слід не менше трьох годин. Обов’язкова умова вода повинна бути дуже м’якою: це дозволить овочам розваритися і віддати весь свій аромат борщу. Як правило, борщ готують на м’ясному бульйоні, куди додається сало, щавель, гриби, риба, овочі і інші інгредієнти.

Але все ж головним компонентом будь-якого українського борщу є буряк. На відміну від інших різновидів українського борщу холодний борщ незамінне страва для літнього періоду часу: його прохолода освіжає в спекотний день.

На Україні кожна господиня знає, як приготувати холодний борщ: у кожної є свій секрет, завдяки чому ця страва виходить неймовірно смачним. М’ясо відварне (краще використовувати телятини або куряче м’ясо: по-перше, борщ буде ніжніше, а, по-друге, воно нежирне, адже навряд чи сподобається комусь в холодному борщі виловлювати шматочки жирного м’яса).

Картопля (холодний борщ вийде смачніше, якщо для його приготування взяти молода картопля, але несильно великий). Яйця. Огірки свіжі. Молода буряк з бадиллям.

Свіжовичавлений сік половинки лимона. Зелена цибуля, кріп, петрушка.

Сіль, цукор і сметана. Підготувавши всі перераховані вище інгредієнти, можна сміливо приступати до самого процесу приготування страви.

Отже, почнемо зі буряків самого головного інгредієнта в будь-якому українському борщі. Буряк з бадиллям гарненько промийте під проточною водою. Ображати бадилля, але не викидайте її.

Саму буряк почистіть (хоча деякі господині не чистять буряк, а лише зрізають її волосоподібні корінці). Після цього залийте в каструлю холодну воду, опустіть в неї буряки: відваріть буряки.

Переходимо до підготовки борщовий заправки. Для цього поріжте відварне м’ясо тоненькою соломкою, дрібненько пошинкуйте зелень і поріжте дрібненько огірки або потріть їх на тертці. Знову переключаємось на буряк (до цього часу вона повинна вже зваритися і охолонути). Не виливайте воду, в якій відварюю буряк: вона нам знадобиться. Саму відварну буряк за бажанням можна або натерти на тертку, або порізати соломкою.

Після наріжте бурякове бадилля. Відвар, в якому варився буряк, доведіть до кипіння. Додайте до нього нарізану бурякове бадилля, буряк, цукор і сіль, а також лимонний сік (сік лимона додавайте з розрахунку одна чайна ложечка на одну порцію холодного борщу). Після додавання всіх цих інгредієнтів буквально через кілька секунд зніміть каструлю з вогню. Остудіть вміст і помістіть в холодильник (в ідеалі приготований відвар залишити в холодильнику на ніч).

Відваріть картоплю в мундирі. Остудіть, очистіть його від шкірки і поріжте кубиками. Відваріть яйця, очистіть і поріжте. У тарілки розкладіть борщову заправку, картопля і яйця.

Залийте відваром і додайте ложечку сметани. А зверху можете прикрасити зеленню. Прийнявши на озброєння наведені в статті поради, як приготувати холодний український борщ, ви, безсумнівно, скорите рідних своїми кулінарними здібностями!

Приготований вами холодний борщ не тільки вгамує голод, але і освіжить в спекотний літній день.

Як приготувати холодний борщ?

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!