Як приготувати овочеве пюре?

Як приготувати овочеве пюре?

Одним з основних завдань, що стоять перед молодою мамою, є правильна годівля свого малюка. Найчастіше, овочеве пюре для дитини стає одним з перших страв прикорму.

Адже саме педіатри та дієтологи радять готувати дитині, якщо ви вирішили переводити його на доросле харчування. У разі якщо мама не хоче використовувати готові дитячі суміші, а збирається готувати їжу для дитини самостійно, то їй, безумовно, слід навчитися це робити правильно.

Перший в раціоні вашого чада овочевий прикорм слід готувати тільки з одного продукту. Для початку вводять, кольрабі або брокколі. Багатокомпонентне овочеве пюре для дитини можна приготувати, тільки якщо чадо спробувало вже кілька різних овочів, і ви переконалися, що все засвоюється добре.

Приготування овочевого пюре припускає використання тільки свіжих інгредієнтів і, бажано, що виросли на ваших власних грядках, на рахунок яких ви на сто відсотків упевнені. Адже, як відомо, в покупних продуктах, може міститися величезна кількість нітратів, шкідливих навіть для дорослих і тим більше для дітей. Ще одна вимога для приготування овочевого прикорму: інгредієнти потрібно ретельно перетирати, щоб пом’якшити жорсткі волокна. Іншими словами, необхідно зробити все можливе, для того щоб доросла їжа нагадувала дитячу.

Самостійне приготування овочевого страви припускає остуджувати його не в звичайних умовах, а тільки в холодильнику. Так процес пройде набагато швидше, а пюре проскочить критичну (до 65 градусів) температуру, при якій зазвичай легко починають розвиватися різні хвороботворні бактерії. Термін зберігання їжі в підсумку може скласти близько 4 днів. Але розігрівати їжу, щоб погодувати дитину, слід порційно, а не повністю. І пам’ятайте, що одного разу розігріте овочеве пюре повертати в каструлю, а після в холодильник, звичайно, вже не можна.

Тепер про те, як приготувати дитині овочеве пюре. Візьмемо, наприклад, рецепт приготування овочевого пюре з цвітної капусти, моркви, картоплі та кабачка. Промиваємо і за допомогою капронової щітки очищаємо інгредієнти від бруду.

Видаляємо пластмасовим ножиком багаті нітратами позеленілі частини, знімаємо тонким шаром шкірку. Обов’язково вимочуємо в прохолодній воді моркву (2 години) і картопля (12 годин). Нарізаємо кубиками, закладаємо по черзі в емальовану каструлю, в киплячу воду: морква (варити 5 хвилин), капусту і картоплю (варити ще близько 5 хвилин) і кабачок (варити 4 хвилини). Всі овочі потрібно варити під кришкою.

Або, ще краще готувати на пару. Збиваємо овочеве пюре міксером. Рецепт овочевого пюре для дитини дозволяє додавати або грудне молочко. Масло може бути соняшниковою, оливковою, кукурудзяною або лляним. Таким чином, блюдо набагато краще засвоїться в організмі дитини.

Однак до початку введення рослинного масла, як і до введення будь-яких інших нових продуктів, необхідно підходити дуже обережно. Пюре повинно вийти ніжним, повітряним і смачним.

Для малюка до року його не можна солити.

Як приготувати овочеве пюре?

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!