Як приготувати вареники?

Як приготувати вареники?

Вареники одне з найвідоміших і улюблених страв української кухні, яке є похідним від пельменів, що прийшли в російську кухню в кінці XIV — початку XV в. від народів Зауралля і сприяли появі багатьох схожих блюд. Вареники зазвичай готують з прісного лапшового тесту, з додаванням різних начинок (частіше овочевих і фруктово-ягідних, ніж м’ясних) і наступним відварюванням одержані невеликих виробів. На перший погляд готувати цю страву дуже просто, але й тут є підводні камені хороші вареники виходять не у всіх і не завжди. Для приготування смачних вареників дуже важливо, щоб оболонка з тіста була одночасно міцною (добре тримала начинку) і в той же час залишалася ніжною і була добре проварена (Не сира). Для того, щоб зробити такі вареники, потрібно знати деякі секрети їх приготування.

Тісто не повинно бути розкатано занадто тонко. Тісто для вареників потрібно замішувати на крижаній воді, і бажано в прохолодному приміщенні подалі від плити. Щоб тісто швидко не обвітрювалися, обрізки і не використовується тісто слід прикривати рушником або накривати мискою. Наступний важливий момент це приготування начинки таким чином, щоб вона при прогріванні не виділяє рідину, яка б приводила до прободению тестяной оболонки. Для цього для приготування вареників з сиром, останній попередньо відварюють в киплячій воді, ретельно віджимають і змішують з жовтками.

З цією ж метою з вишень видаляються кісточки, а самі ягоди витримуються тривалий час в цукрі. Виділився з вишні сік зливають кілька разів. Вареники з такою начинкою ні за що не розваляться. Правильне тісто і начинка ще не гарантія успіху важливо добре заліпити краї вареників і правильно їх зварити. Секрет успішної варіння полягає в тому, що потрібно взяти широку, не високу каструлю, варити вареники в надлишку води при помірному кипінні

Для приготування найпростішого тесту для вареників просіяне борошно (пшеничне або пшенична наполовину з гречаною) з’єднують з охолодженою водою і яйцями, додають сіль. Існує також (тепловий) приготування тіста для вареників. На 3 склянки пшеничного борошна (краще брати тонкого помелу) потрібно взяти від 0, 5 до 0, 75 склянки води, 2 яйця і 0, 5 ч. ложки солі. Потрібно замісити круте, але не дуже щільне тісто.

Тісто для готують тільки лише на воді (225 мл.), До якої додають просіяне борошно (350 р.) і сіль. Деякі рецепти приготування припускають використання молока, кефіру, картопляного крохмалю. Використання крижаної води благотворно впливає на якість отримав тесту воно не так швидко сохне при ліпленні і стає більш еластичним.

При приготуванні — використовується більша кількість яєць, ніж для замішування звичайного. Тісто вимішують до середньої густоти.

Таке тісто легко розкочується в тонкий пласт. Оптимальна товщина тестяного пласта становить 1 — 1, 5 мм (для вареників з вишнями 2, 5-3 мм). Ліпити вареники можна різними способами. При першому пласт тіста розрізають на квадрати розміром 5 х 5 см, в середину кожного квадрата кладуть начинку (1-1, 5 ч. л.), Складають по діагоналі і защіплюють краї виходять начинені трикутники.

Інший спосіб за допомогою склянки вирізати кружки, покласти в центр начинку і скласти навпіл, ретельно заліпити краї вийдуть напівкруглі вареники. Тісто швидко обвітрюється, тому не використовувані його частини треба прикривати рушником або прибирати в пакет. Існують спеціальні пристосування для ліплення вареників. Щоб вареники не прилипали до поверхні потрібно присипати їх борошном.

Не слід класти занадто багато начинки, так як це може привести до розтягування тіста і його прориву при варінні. Не потрібно робити місце з’єднання країв тестяной заготовки набагато товщі решти тіста. В іншому випадку шов погано провариться і буде занадто товстим і не смачним.

При варінні вареники повинні відчувати себе вільно, тому варять їх у надлишку підсоленої води. Солі повинно бути додано достатньо 1 ч. л. на 3 склянки води.

Вареники закладають у киплячу воду і виймають за допомогою шумівки, після того як вони спливуть на поверхню (через 5-10 хвилин залежно від начинки). Готові вареники поливають розтопленим вершковим маслом, щоб вони не злиплися. Подавати вареники слід в гарячому вигляді, остигаючи, вони втрачають в смаку.

На Україні найбільше люблять вареники з вишнями або сиром, також досить поширені начинки з печінки, картоплі, квасолі, грибів, серед солодких начинок макова, яблучна, з чорносливу або слив. У Росії дуже популярні вареники з картопляним пюре і смаженою цибулею, з смаженою капустою, з грибами, з сиром, з смаженою капустою і м’ясом та ін

Одна з особливостей подачі вареників — використання різних смакових добавок соусів або соусу. Так, вареники з сиром традиційно вживають зі сметаною, з фруктовими начинками поливають медом або присипають цукром, вишневі вареники поливають увареним сиропом, вареники з картоплею їдять з масляною підливою (розтоплене масло з додавання смаженої цибулі або без) або топленим салом, грибні — зі сметанно -цибулевим соусом і т. д. популяризувати громадським харчуванням так звані ліниві вареники являють собою вироби, приготовані шляхом змішування сиру (2/3 всього обсягу) з борошном (1/3), розкочування отриманої маси в тонкі ковбаски, які зазвичай нарізають шматочками завдовжки в 3 см і варять в надлишку солоної води.

Ледачі вареники не є варениками як такими і називаються так тому, що прототипом їх були вареники з сиром.

Як приготувати вареники?

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!