Як роблять віскі?

Як роблять віскі?

Виробництво віскі — справа досить складна і трудомістка. Віскі виготовляється з пророщених зерен ячменю, жита, пшениці або кукурудзи.

Процес починається з того, що ячмінь поміщається для замочування в чани з водою, які отримали назву ячмінні ванни. Цей процес триває 2-4 дні. Потім ячмінь розсипається на підлозі сушильної камери, щоб щодня перевертати його в ручну протягом наступних 12 днів, даючи йому прорости. У процесі проростання зерен крохмаль, що міститься в ячмені, частково перетворюється на цукор. У потрібний момент пророщування припиняється шляхом сушіння злаку над гарячим торфом або вогнем.

Печі для сушіння солоду традиційно мали дах у формі пагоди, і по них можна було відразу дізнатися солодові винокурні. Подекуди їх можна побачити й зараз.

На цьому етапі солодовий ячмінь проходить через млин, звідки виходить грубо змолоти і надходить у велику ємність для затирання, де він заливається гарячою водою і перемішується так, щоб його цукор розчинився, і вийшло сусло — солодка, безалкогольна рідину. Сусло охолоджується і переливається у великі ємності, куди додаються дріжджі, і починається процес бродіння.

Біохімічна реакція, яка починається з моменту добавки дріжджів, перетворює цукор сусла в спирт. Цей процес займає близько двох днів, і в результаті виходить неміцним рідина, яка називається тепер солодове молоко. Потім солодове молоко надходить на перегонку.

Форма перегінного куба є одним з найбільш важливих факторів у процесі виробництва віскі. Вона може зробити істотний вплив на кінцевий характер віскі: наприклад, перегінний куб з короткою горловиною справить віскі більш маслянистий і з інтенсивним запахом, а віскі з легким запахом і менш маслянистий виходить з перегінних кубів з довгими або високими горловинами. Проходячи через перший куб, солодове молоко нагрівається.

Так як точка кипіння спирту нижче, ніж у води, його пари піднімаються у верхню частину куба і через довгий відвід надходять в змійовик. Дистилят, тепер званий низьким вином, проходить у другий перегінний куб, спиртової, де процес повторюється. Яка з нього рідина надходить у скляну ємність. На цьому етапі вирішальне значення має кваліфікація винокура. Не маючи можливості понюхати або спробувати рідину на смак, щоб оцінити її, він повинен знати, коли відокремити основну частину дистиляту — серце, яка містить спирт вищої якості, необхідний для солодового віскі, від першого, сирого, ще отруйного дистиляту і від хвостів останній фракції , що містить спирт низької якості.

Основний потік спирту направляється для зберігання в ємність, де змішується з водою, щоб зменшити його фортеця. Потім він переливається в бочки для дозрівання. Весь процес дистиляції може бути теоретично завершений протягом тижня, але віскі повинен пройти, принаймні, трирічний період дозрівання перш, ніж його можна буде продавати. За цей час невелика частина віскі, названа часткою ангелів, випаровується.

На практиці солодовий віскі залишається для дозрівання в середньому на 8 — 15 років.

Як роблять віскі?

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!