Як розмножити виноград?

Як розмножити виноград?

Розмноження винограду живцями найдешевший і найнадійніший спосіб отримання посадкового матеріалу навіть для початківців. В Інтернеті та друкованої літературі є багато інформації дає відповідь на це питання і для тих, хто вже виростив хоча б один кущ винограду, він може здатися банальним. Але вже більше 10 років щоліта до мене звертаються спочатку з проханням придбання живців винограду, а отримавши їх восени, ставлять одне і те ж питання Що з ними робити.

І хоча кожен раз я розповідаю про книжки, в яких висвітлено це питання, все одно доводиться писати і давати разом з живцями коротку інструкцію, як їх зберегти взимку. З настанням весни питання постає знову і доводиться пояснювати і писати короткий посібник з вирощування саджанців. Торік мої живці винограду потрапили і в інші міста України на прохання бажаючих вирощувати виноград. Все це і послужило приводом для написання цієї статті та розміщення її в Інтернеті.

Ця стаття призначена в першу чергу для тих, хто тільки починає займатися вирощуванням винограду. Буду радий, якщо і просунуті виноградарі-аматори знайдуть у ній щось цікаве для себе. Розмноження винограду живцями має ту перевагу, що Ви не заразите свою ділянку філоксерою як це можливо з придбанням саджанців. У нашому регіоні філоксери немає, але купуючи на ринку саджанці привезені з півдня України, та ще щеплені на філоксеростійких підщепи Ви не застраховані від отримання додаткового бонусу у вигляді цього шкідника виноградних насаджень. Другою перевагою придбання живців цей спосіб більш дешевий за вартістю.

Недолік це втрати 1 2-ох років на вирощування саджанців, але використовуючи метод щеплень на вже наявних кущах, Ви на другий рік вже побачите перші грона винограду, і з отриманої до осені лози можна виростити саджанці в стаканчиках або на ділянці в шкілки. Існує думка, що такий спосіб оновлення асортименту сортів винограду через щеплення чи випробування нових сортів перед прийняттям рішень є найбільш, оптимальний за всіма показниками. Заготівля живців. Заготовлюю живці винограду я при наявності на них замовлень, що буває майже щороку.

Замовляють зазвичай живці крупноягодних столових сортів. З наявного на ділянці асортименту це наступні сорти винограду:,. До минулого року був ще, який також користувався попитом. Іноді просять і або універсальний сорт столово-технічного призначення. Як це робиться читай в замітці.

Підготовка до зберігання і зберігання живців в зимовий період. Живці винограду після придбання необхідно підготувати до зимового зберігання. Причому робити це потрібно обов’язково, і відразу не відкладаючи на потім, якщо Ви хочете з нього дійсно виростити саджанець винограду. Держак, який десь пролежить у вас не в тих умовах, які потрібні для зберігання, може висохнути, запліснявіти або саджанець з нього просто не вийде. При підготовці живців винограду до зберігання їх спочатку потрібно наситити вологою.

Для цього їх вимочують протягом 2 3 доби в холодній воді міняючи її 2 рази на день. Потім необхідно обробити живці винограду 3% мідним купоросом. Для цього спочатку розчиніть в скляній банці або пластмасовому відрі мідний купорос з розрахунку 30 г на 1 л води. Обробка проводиться опусканням в розчин живців на 15 20 сек.

Якщо об’єм розчину невеликий і держак винограду в нього повністю не занурюється то проведіть обробку спочатку однієї частини держака, а потім переверніть і обробіть другу його половину. В принципі, живці винограду для зимового зберігання готові. Деякі автори, для кращого збереження рекомендують додатково обробити живці винограду розплавленим парафіном методом занурення. Я випробував обидва методи зберігання живців взимку з наступним вирощуванням саджанців винограду, як з парафіном та і без нього і переваг додаткової обробки не помітив.

Збільшуються тільки трудовитрати. Зберігати живці винограду взимку можна кількома шляхами, все залежить від Ваших можливостей і методу вирощування саджанців винограду, а саме: у холодному підвалі, погребі у вологому піску або загорнуті у вологу ганчірку і поміщені в поліетиленовий пакет.

Перевага методу хороша збереженість, доступні в будь-який момент (наприклад, для посадки їх в стаканчики в грудні лютому місяці). Недолік вимагає постійної уваги, якщо пісок або ганчірка висохла, висохне і держак; на нижній полиці холодильника (тільки не в морозилці) загорнуті у вологу ганчірку і поміщені в поліетиленовий пакет. Переваги та недоліки як в попередньому методі, крім того, займає частину холодильника;

закопати в пісок на ділянці на глибині 50 60 см. Якщо Ви не збираєтеся вирощувати саджанці в стаканчиках, то з власного досвіду скажу це кращий спосіб зимового зберігання живців винограду.

Якщо Ви збираєтеся вирощувати саджанці винограду в стаканчиках, то живці можна зберігати загорнуті у вологу ганчірку і поміщені в поліетиленовий пакет в холодному підвалі або в холодильнику (тільки не в морозилці). перший це другий. Перевага першого методу полягає в тому, що Ви до кінця травня будете мати повноцінний саджанець винограду і таким чином на рік, а то й два скорочуються терміни отримання плодоносному куща винограду. До недоліку слід віднести необхідність мати для цих цілей опалювального приміщення або заводити цю кухню в квартирі або будинку, а при вирощуванні саджанців винограду в квартирі, можливо, їх захворювання грибковими хворобами, що я спостерігав на власному досвіді.

ВИСНОВКИ. Розмноження винограду живцями еффектівниq і доступний метод отримання якісного посадкового матеріалу навіть для початківців виноградарів.

Садіть і у Вас все вийде. З повагою автор сайту, виноградар-аматор Ісаєнко Володимир, volodumur2010 @ yandex. юа. .

Як розмножити виноград?

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!