Як варити перепелині яйця?

Як варити перепелині яйця?

Чудові строкаті перепелині яйця є чудовою заміною звичним для нас курячим яйцям. Крім приємної забарвлення їх відрізняють прекрасні смакові якості, пише Брітт Розен. Власник перепелиної ферми в Ярвеотса (Тартумаа) Юло Пуллісаар вирощує перепілок вже тридцять років. Раніше я щоранку протягом місячного курсу випивав чотири сирих перепелиних яйця мені скоро 75, і я до сих пір можу працювати на повну котушку, задоволений своїм здоров’ям фермер, якого місцеві діти нерідко називають перепелиним дядьком.

Такий же оздоровчий курс Пуллісаар рекомендує і іншим: протягом двох-трьох тижнів за півгодини до кави і сніданку випивати 4-5 перепелиних яєць, тоді організм буде краще засвоювати корисні речовини. Ті, кому це здасться несмачним, можуть змішати яйця з соком апельсина або грейпфрута. Вживаючи яйця, вироблені на перевіряються фермах, сальмонельозу можна не побоюватися, говорить Пуллісаар. Зміцнюючі організм перепелині яйця Пуллісаар вважає головним секретом свого відмінного здоров’я в них міститься багато добре засвоюваних білків, заліза, вітамінів A, D, E і В, а також жирні кислоти групи омега-3. Хоча перепелині яйця прискорюють обмін речовин і добре впливають на серце, зловживати ними щодня не слід.

Взагалі, з строкатих перепелиних яєць можна приготувати яєчню, омлет і все інше, що зазвичай робиться з курячих яєць, оскільки за своїми властивостями ці продукти особливо не різняться. Щоб зварити перепелині яйця, Пуллісаар рекомендує покласти їх у холодну воду і поставити на вогонь, але як тільки вода закипить, зняти каструлю з плити, потримати яйця ще 30 секунд в гарячій воді і після цього облити холодною водою. У цьому випадку жовток залишається рідкуватим, і я люблю такий спосіб найбільше, пояснює фермер і уточнює, що вже через одну хвилину варіння жовток твердне.

Якщо ж вам потрібно, щоб на святковому столі були яйця, які не будуть кришитися під ножем, їх потрібно варити дві хвилини. Для приготування глазуньи Пуллісаар рекомендує спочатку розбити яйця в миску, потім вилити на сковороду і смажити до здуття білка. Для смаку можна додати трохи солі. Добре посипати зверху зеленою цибулею або цибулею-різанцем.

До кави разом з сепік це буде просто смакота, запевняє фермер. Автор кулінарних книг Анни Арро зізнається, що нещодавно знову відкрила для себе красу перепелиних яєць. До недавнього часу я чомусь цінувала ці найкрасивіші у світі строкаті яйця виключно за їх зовнішній вигляд. Вони довгий час були для мене чимось на зразок дитячого спогади про чудесне свято Великодня.

Однак перепелині яйця дійсно дуже смачні, говорить Арро. Вона згадує, що читала казкові історії про цілющі і оздоровляючих властивостях цих яєць. Якщо вас пригнічує весняна втома, отже, саме час налягти на перепелині яйця! З цієї нагоди Анни Арро пропонує кілька рецептів. Та й як прикраси столу перепелині яйця просто незамінні.

2 скибочки чорного хліба, 4 пряних оселедцевих філе в олії, селянське масло, 4 перепелиних яйця, 2 с. л. білого винного оцту, солоні пластівці або сіль, перець, пармезанський сир, листя сурепки, 1 с. л. оливкової олії холодного віджиму. Наріжте хлібні скибочки навпіл і рясно змастіть селянським маслом. Покладіть на кожну скибочку одне філе кільки і лист сурепки.

Закип’ятіть 1 л води і додайте 2 с. л. білого винного оцту. Це допоможе яйцю дійти до потрібної кондиції. Розбийте яйця по одному в кавову чашку або іншу ємність і акуратно перелийте в воду. Важливо, щоб вода кипіла не надто сильно.

Прокип’ятіть яйця дві хвилини, потім дістаньте і покладіть на господарську папір. Покладіть на кожну скибочку хліба по одному яйцю і шматочку пармезану і посоліть. Посипте бутерброди свіжомеленим перцем і прикрасьте оливками. Це додасть бутербродам особливий присмак. Добре підійде і подрібнену цибулю-різанець.

1 цибулина, 1 великий фенхель (або аптечний кріп), 3 с. л. масла, 1 склянка білого вина, 200 мл збитих вершків, 1 л овочевого бульйону, 100 г свіжого шпинату, 6 перепелиних яєць, пармезанський сир, оливкова олія, сіль, перець, 1 с. л. білого винного оцту, 3 скибочки білого хліба, 1 часточка часнику. Подрібніть цибулю і фенхель і обсмажте в олії.

Додайте біле вино і прожарьте ще пару хвилин. Додайте бульйон і збиті вершки.

Варіть суп приблизно 15 хвилин, зніміть з вогню і приготуйте пюре в ручному шейкері. Поставте каструлю на плиту, додайте ретельно промиті листя шпинату з віддаленими стеблами і залиште на 3-4 хвилини занадто сильно нагрівати шпинат не потрібно, інакше листя стануть коричневими і млявими. За цей час можна приготувати кубики з білого хліба. Я порізала на кубики лаваш, прожарила їх в оливковій олії і поклала на господарську папір, щоб вбралися надлишки масла.

Тепер прийшла черга улюблених перепелиних яєць. Закип’ятіть в каструлі 1 літр води і додайте 1 с. л. білого винного оцту. Розбийте яйця по одному в кавову чашку або іншу ємність і акуратно перелийте в воду. Головне, щоб вода не закипала дуже великими бульбашками, інакше яйце перетвориться на кашу. Яйце можна злегка притримати ложкою, щоб воно не занурилося на дно.

Прокип’ятіть яйця дві хвилини, потім дістаньте і покладіть на господарську папір. Заправте суп свіжомеленим перцем і оливковою олією холодного віджиму. Подавайте суп гарячим разом з хрусткими кубиками з білого хліба, зниклими перепелиними яйцями і скибочками пармезанського сиру.

На кожну порцію візьміть по два яйця.

Як варити перепелині яйця?

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!